Intézményünkben működő „ÉRTÜK” Alapítvány által megnyert EFOP 1.8.5 – 17 – 2017 -00251 „Zöld alma” pályázat adott lehetőséget az egy hetes programsorozat megvalósításához.
A projekt célja a gyermekek egészséges életmódjának megvalósításához szükséges elméleti és gyakorlati tapasztalatszerzés, ismeret.
A rendszeres , napi, szabad levegőn való mozgás a tanulóink életének részét képezi. Ráhangolódó kezdésként színesebbé tettük az óraközi pihenőidőt egy – mindenki számára kedvelt slágerekre végzett – táncos – gimnasztikai blokk beiktatásával. A kötetlen játékidőben különféle eszközöket biztosítottunk a mozgáshoz. Az elhasznált energiát müzli szelet elfogyasztásával pótoltuk.
Az ismert és megszokott élelmiszerek közül a kenyér igen kedvelt a gyermekek körében. A rostban dús táplálkozásra törekvés jegyében a második napon teljes kiőrlésű, magvas kenyérből készült szendvicseket fogyaszthattak tanulóink ismerkedve, barátkozva az „egészséges” szendvics ízvilágával.
A nyers zöldségek fogyasztása messze elmarad a kívánnivaló mennyiségtől. Harmadik napon alternatívát mutattunk a felcsíkozott zöldségfélék joghurtos öntetbe való mártogatása révén. Az alsó tagozatosok mutattak különös nyitottságot e szokatlan nassolni valóra. Nagyobb gyermekeket szólított meg leginkább Csikós Antal rendőr őrnagy „Szertelenül” című előadása, melynek témájaa legális és illegális drogok, függőség, annak pszichés illetve fizikai romboló hatása. A szabályos közlekedés alkalmazását egy élményteli programmal lehetett gyakorolni: gokart autóval megépített pályán kellett a KRESSZ szabályit betartva végig haladni.
A kerékpárral való közlekedés elsajátításának első lépcsőfoka az önálló, stabil, biztonságos kerékpározás. Erre nyílt mód és lehetőség a negyedik napon. Mindenki a saját szintjének megfelelően vehette birtokba a kerékpárokat és haladhatott végig az ügyességi pályán. A bátorság megacélozása, az egyensúly megtartása segítséggel, az élményszerű kerékpározás mind része volt a programnak. Az egészséges táplálkozásról, vitaminok fontosságáról tartott előadást Szekeres Bernadett dietetikus. A tanórákon hallott ismeretek felelevenedtek, kiegészültek és új tartalmakkal bővültek.
A gyümölcsökről megszerzett ismeretek gyakorlatban való átültetése az utolsó napon valósult meg. Banán turmixot és frissen facsart narancslevet fogyaszthattak, amellyel a folyadék fogyasztásának repertoárját bővíthették.
Az élményeken keresztül reméljük megérintette gyermekeinket az egészséges életmódra való törekvés igénye, ami hozzájárulhat saját testi-lelki jólétük megteremtéséhez.
Szervezésért és megvalósításért felelős alsó tagozatos munkaközösség nevében:
Balog Tünde
alsó tagozatos munkaközösség vezető